Ingredienser
250 gr hvetemel
150 gr smør
3 ss vann
0,5 ts salt
1 egg til pensling
6 epler
2 ss smør
1 dl valnøtter
2 dl sukker
2 ss kanel
1 dl eplejuice
Fremgangsmåte
Bland sammen hvetemel, smør i terninger, vann og salt i en bolle og kna godt sammen. Dekk den med plast og la den stå kjølig i 30 minutter. Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk og ganske rund. Smør paiformen med smør eller formfett og kle formen med paideig helt opp til kantene. Fjern eventuelt overflødig deig. Stek paibunnen i ovnen på 180 grader ca. 8-10 minutter til den begynner å få farge.
Skrell eplene og kutt dem i terninger, grovhakk valnøttene. Stek eplene i smør sammen med valnøttene til de får farge. Ha i sukker og kanel, og stek til sukkeret smelter. Hell på eplejuicen og kok til det tykner.
Hell epleblandingen i den forstekte paibunnen. Kjevle resten av paideigen i samme tykkelse som paibunnen, og skjær den opp i strimler. Legg dem i flettemønster over eplefyllet.
Pensle pailokket med sammenpisket egg strø over litt sukker. Stek eplepaien i ovnen på 180 grader til pailokket er gyllent i omtrent 30 minutter. La den avkjøles til den er lunken og server!